Suez és una empresa francesa dedicada a la producció i distribució d’aigua potable, el tractament de l’aigua residual i la gestió plantes depuradores i dessaladores, així com a la gestió de residus domèstics, industrials, mèdics i agrícoles.
El 2022, la multinacional francesa Veolia, principal competidora de Suez, va adquirir l’empresa en la seva totalitat, per després vendre’n una part a un consorci d’institucions financeres.
Grupo Suez
Si
La Sociedad General de Aguas de Barcelona, S.A. (SGAB), abans empresa dominant del grup Agbar, està participada al 100% per Suez España S.L. I integrada al Grup Suez.
El 2010, Suez Environment va passar a ser titular d’una participació del 75,01% del capital d’SGAB/Agbar, mentre que La Caixa, a través de Criteria CaixaCorp, va mantenir un 24,03%. El 2014, Suez Environment va passar a controlar el 100% de les accions.
El 2022, Veolia va absorbir la filial Suez Spain, dins de la qual es trobava Agbar.
La política de responsabilitat social corporativa de Veolia es resumeix en nou objectius: gestió sostenible dels recursos naturals per promoure l’economia circular; contribució a la lluita contra el canvi climàtic; conservació i restauració de la biodiversitat; construcció de nous models de relació i creació de valors amb els grups d’interès; contribució al desenvolupament local; subministrament i manteniment dels serveis essencials per la salut i el desenvolupament humà; garantir un entorn de treball segur i saludable; fomentar el desenvolupament personal i el compromís de cada treballador i garantir el respecte a la diversitat i als drets socials.
(1) https://www.veolia.es/conocenos/compromi...
Si
La Fundació Veolia intervé en àmbits com les emergències humanitàries, l’ajuda al desenvolupament, la protecció de l’ambient i la biodiversitat i la inclusió social, segons la seva pàgina web. Un dels seus projectes és el millorament de l’accés i la qualitat de l’aigua a la República Democràtica del Congo, en un context d’emergència per còlera.
Francia
Alemania, Argentina, Aràbia Saudita, Australia, Botswana, Bélgica, Canadà, Corea del Sud, Dinamarca, Egipte, Emirats Àrabs, Eslovàquia, España, Estados Unidos, Estònia, Filipines, Finlàndia, Francia, Hongria, Indonèsia, Itàlia, Japón, Letònia, Lituània, Líban, Líbia, Malàisia, Marroc, Mexico, Noruega, Nova Zelanda, Països Baixos, Polònia, Puerto Rico, Qatar, Reino Unido, Romania, Rússia, Singapur, Suècia, Sèrbia, Tailàndia, Taiwan, Turquia, Veneçuela, Vietnam, Xile, Xina, Àustria
Si
L’empresa Suez, absorbida dins del grup Veolia, és l’actual propietària de Lydec, consorci que té la concessió de la gestió de l’aigua potable, l’electricitat i el sanejament a la ciutat de Casablanca (Marroc).
La privatització de la gestió de l’aigua i l’electricitat va comportar una pujada en el preu de les factures de la població de Casablanca. L’empresa va incomplir el nombre de connexions d’aigua que havia anunciat inicialment i que tenen unes taxes prohibitives per la població, especialment la dels barris perifèrics.
El 2014, el Tribunal de Comptes de Casablanca va denunciar la mala gestió de Lydec, amb irregularitats i incompliment dels seus compromisos contractuals. A més, va assenyalar que els habitants més pobres de Casablanca eren també els qui pagaven un preu més car per l’accés a l’aigua, degut a l’elevat cost de l’aigua a les fonts públiques, que fan servir les persones que no tenen aigua corrent a casa seva.
El desembre de 2022 i a causa de les continuades sequeres causades per la crisi climàtica, Lydec va racionar l’aigua dels domicilis de Casablanca als quals presta servei. Al mateix temps, les autoritats locals van prohibir l’ús d’aigua potable pel rec de jardins, així com per la neteja de vehicles o dels carrers.
(1) https://alertadh.org/caso/privatitzacio-...