Aura López: “Les grans mineres il·legals envaeixen el nostre territori per generar benefici”

El poble indígena Inkal Awá pateix, des de fa dècades, les conseqüències de l’acció de corporacions que corrompen l’entorn natural i la qualitat de vida de la comunitat per a l’extracció de recursos i l’interès econòmic.

Xarxanet entrevista a Aura López, líderessa del poble Inkal Awá i consellera d’Economia i Producció de la Unitat Indígena del Poble Awá (UNIPA).

“Sempre hem format part d’un territori sa, segur i lliure. Som experts en pesca, caça i recol·lecció de fruits i aliments. També parlem el nostre idioma, l’Awapi”, d’aquesta manera defineix la seva comunitat l’Aura López. Fa més de trenta anys que la seva regió, situada al sud-est de Colòmbia, es veu afectada, vulnerada i malmesa pel sistema extractivista, els interessos econòmics i polítics i la violència estructural.

Els ecosistemes i la biodiversitat de l’entorn pateixen els impactes de la contaminació, que afecten directament la salut de les persones. El reclutament forçat de menors per part de grups armats, diferents vulneracions dels drets humans i atacs a la població són situacions alarmants que lluiten per erradicar. Hem parlat amb l’Aura López per conèixer la realitat dels Inkal Awá i escoltar les seves reivindicacions.

X