Grup Català d’empresa i drets humans

Qui som?

El grup català d’empresa i DH està conformat per 16 entitats de dues plataformes de segon nivell, Lafede.cat – Organitzacions per a la Justícia Global i la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, a més de comptar amb persones expertes del TNI – Transnational Institute i de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la Universitat de Girona, la Universitat Rovira i Virgili i la Universitat del País Basc. Les 15 entitats que formem el grup som l’Alianza por la Solidaridad, AlterNativa Intercanvi amb Pobles indígenes, Amnistia Internacional Catalunya, Centre Delàs, Cooperacció, Enginyeria Sense Fronteres, Entrepobles, Fundació Pau i Solidaritat- CCOO Catalunya, Justícia Alimentària Global, Justícia i Pau, NOVACT, Observatori DESC, ODG, SETEM, SUDS i Brigades Internacionals de Pau de Catalunya (PBI) com a entitat observadora.
Vàrem començar a caminar el novembre de 2014 amb la idea de fer incidència en les institucions catalanes perquè apliquessin la coherència de polítiques públiques tal com els obliga la Llei catalana de Cooperació i la Llei d’Acció Exterior.

Què volem?

La creació d’un centre públic que garanteixi que tota empresa que opera a Catalunya i/o presta serveis a qualsevol administració pública catalana compleixi escrupulosament amb el respecte dels drets humans, tant al territori català com a l’exterior.

Entre les funcions d’aquest centre públic estaria el poder rebre i contrastar denúncies de comunitats afectades per empreses presents a Catalunya, de manera que si aquest Centre emetés un informe que validés qualsevol tipus de violació en l’àmbit dels drets humans no pogués operar més en territori català fins haver reparat les vulneracions dutes a terme i haver canviat les seves polítiques internes per tal d’evitar possibles futures vulneracions de drets.

Com pots contactar amb nosaltres?

Si vols posar-te en contacte amb nosaltres ho pots fer enviant-nos un correu a: alertadh@lafede.cat

Recursos

Informes

  • Fondos públicos, negocios privados” (Erika González, Beatriz Casado y Marta Fernández, Informe OMAL nº 22, marzo de 2020, disponible en: http://omal.info/spip.php?article9110)

Bibliografia

  • Juan Hernández Zubizarreta, Erika González y Pedro Ramiro “Diccionario crítico de empresas transnacionales. Claves para enfrentar el poder de las grandes corporaciones” (2012, Icaria).
  • Gonzalo Fernández Ortiz de Zárate “Alternativas al poder corporativo. 20 propuestas para una agenda de transición en disputa con las empresas transnacionales” (2016, Icaria)
  • Pedro Ramiro y Erika González “A dónde va el capitalismo español” (2019, Traficantes de Sueños)
X