Cap al desmantellament de la impunitat del poder corporatiu: de la teoria a la pràctica

El novembre de l’any 2022, les entitats CICrA Justícia Ambiental, juntament amb l’Observatori DESCA iniciàven el projecte Contractació pública, empresa i Drets Humans en època de transició ecosociala través del qual hem publicat un compendi de conceptes i instruments per l’acció contra la impunitat corporativa.

Aquest document forma part de la línia de recerca crítica sobre drets humans i empreses i té el propòsit de continuar reflexionant sobre aquelles eines actuals adreçades a aconseguir un major control i rendició de comptes d’actors corporatius transnacionals, per tal de combatre les seves vulneracions de drets socials i ambientals.

En què consisteix?

Es tracta d’un document on es recopilen, se sintetitzen i s’expliquen alguns conceptes jurídics clau en la lluita contra la impunitat corporativa, intentant posar en evidència els conflictes que susciten i les diverses interpretacions i solucions que s’estan donant des de diferents ordenaments jurídics.

També s’esmenten alguns mecanismes i instruments jurídics rellevants (normes, jurisprudència, institucions, centres d’investigació) que han servit per a la fiscalització de les activitats de les empreses del Nord Global que vulneren drets humans, socials i ambientals al Sud Global. Finalment, la publicació també recull algunes reflexions i aportacions destacades fruit de l’imaginari col·lectiu treballat en espais de trobada i confluència com és el Grup català d’Empresa i Drets Humans.

Aquest compendi és el prefaci d’un catàleg de casos sobre actuacions empresarials en conflicte amb diferents drets humans i ambientals. El catàleg desenvoluparà i sintetitzarà el funcionament pràctic d’alguns dels instruments inclosos en l’actual compendi.

Per a què, per a qui i com?

Aquest document està pensat a mode material-guia per entitats socials, administracions, activistes i persones interessades en la matèria que vulguin actualitzar-se i en alguns casos aprofundir sobre el règim jurídic que regula la relació entre les empreses i els drets humans. Per això s’expliquen conceptes, referències i instruments jurídics que es consideren rellevants per entendre l’estat actual de la qüestió, però que sovint es troben recollits en documents acadèmics o tècnics no dirigits al públic general. Es vol posar a l’abast de la societat i d’entitats activistes eines que poden ajudar a generar debat i moviment encarat a revertir aquelles activitats empresarials que vulneren els drets humans i posar fi a la seva impunitat.

El compendi s’integra en l’aprenentatge col·lectiu de totes les persones i organitzacions que  formen part del Grup català d’Empresa i Drets Humans i que des de fa més de 10 anys treballen des de Catalunya i en xarxa amb altres territoris col·lectius diversos.

X