Nom de l'Empresa
Viveros Merimar (Angulas Aguinaga)
Sector econòmic
Alimentació
Sector econòmic (Detall)
Sector pesquer. Productes del mar, especialment bacallà, angules, salmó i pop.
Empreses involucrades
Viveros Merimar (Angulas Aguinaga)
Empreses involucrades (Detall)
L’any 2018, l’empresa guipuscoana Angulas Aguinaga va adquirir l’empresa Viveros Merimar i tota la seva activitat. Des de llavors, l’administració i equip executiu pren les decisions estratègiques i comercials de l’empresa palenciana incloent-hi les seves activitats al Sàhara Occidental i la venda dels seus productes. L’empresa Angulas Aguinaga afirma que l’adquisició de Viveros Merimar contribueix a augmentar els seus beneficis anuals.
Empreses involucrades (Font)
(1) https://www.angulas-aguinaga.es/angulas-...
Descripció breu del projecte econòmic
Angulas Aguinaga, fundada l’any 1974, és una empresa internacional amb seu a Guipúscoa especialitzada en el sector pesquer. L’empresa ha incrementat les seves xifres de facturació i ampliat el seu grup empresarial des dels anys 90. Entre les seves principals adquisicions destaca l’empresa palenciana Viveros Merimar, especialitzada en comercialització de cefalòpode (pop) a diferents punts del món.
Viveros Merimar importa el pop congelat des d’origen i realitza el seu tractament a les instal·lacions de Polígon San Antolín de Palència a través de processos de recepció, tractament, conservació, fabricació, envasat i venda del producte a cadenes de supermercats. Així mateix, l’empresa palenciana té plantes de tractament a Marroc, per tal d’assegurar les cadenes de fred dels productes que adquireix.
L’empresa de distribució Viveros Merimar és una de les principals productores i distribuïdores de pop cuit. La companyia exporta els seus productes a països com: Itàlia, Grècia, Portugal, Bèlgica, Alemanya, França i República Dominicana. Tal com mostren a la seva pàgina web “el pop procedeix de les principals llotges de Dakhla”, indicant de forma errònia que aquesta ciutat és part del Marroc. Dakhla és part dels territoris sahrauís ocupats pel Regne de Marroc des de 1976. D’acord amb el Dret Internacional, el Marroc no té cap sobirania sobre els territoris i recursos naturals del Sàhara Occidental.
Per tant, l’empresa aporta informació enganyosa sobre la procedència del pop que comercialitza i, el que és pitjor, ofereix un producte espoliat provinent d’un territori ocupat i pendent de descolonització.
Descripció breu del projecte econòmic (Font)
(1) http://viverosmerimar.com/instalaciones/...
Ciutat/Pais
Sàhara Occidental
Drets vulnerats
Complicitat / influència en conflictes armats, ocu..., Consulta prèvia lliure i informada, Afectació economia local, Accés al territori
Descripció
El govern del Marroc ocupa des de 1976 gran part del Sàhara Occidental i els seus territoris. Marroc duu a terme activitats econòmiques, en complicitat amb empreses marroquines i internacionals, d’espoli de recursos naturals, vulnerant les Convencions de Ginebra i altres disposicions del Dret Internacional Humanitari, que prohibeixen les pràctiques de saqueig i obtenció de beneficis dels recursos naturals del poble sahrauí.
Les aigües del Sàhara Occidental són riques en productes del mar com els pelàgics o el pop. De fet, segons la FAO els caladors de pop de Dakhla, al sud del Sàhara Occidental, són dels més importants del món (FAO 34). El pop és una espècie sedentària, per tant, és relativament fàcil identificar la situació dels principals caladors de pop i la seva traçabilitat.
El govern del Marroc controla militarment les aigües del Sàhara Occidental i atorga llicències de pesca del pop, només a empreses marroquines, mentre que estableix quotes de pesca d’altres especies com la sardina amb altres empreses internacionals a través d’acords comercials amb la UE, Rússia, Estats Units o el Japó. Paral·lelament, els grans beneficis que obté Marroc del sector pesquer han promogut la creació d’una vasta indústria per la captura, però també pel tractament dels productes (conserves, congelació, comercialització, etc.). Aquesta indústria conservera i de tractament se situa principalment als ports principals de desembarcament del producte: en el Sàhara Occidental a Dakhla, Aaiún i en menor mesura Bojador; i al Marroc, principalment Agadir. El port de desembarcament determina l’origen del producte que ha de quedar reflectit en l’etiqueta d’origen i que és important per determinar la traçabilitat del producte per l’empresa importadora i distribuïdora, i sobretot per la seguretat del consumidor final en termes de seguretat i salut.
Segons el dret internacional en general i les sentències del TJUE de 2016-18, el govern del Marroc no té sobirania sobre els recursos naturals del Sàhara Occidental, incloent-hi el peix, i, per tant, les activitats econòmiques amb aquests recursos són il·lícites a condició que no incloguin el consentiment explícit i clar per part del poble sahrauí representat pel Frente Polisario. El Polisario i el poble sahrauí no han donat el seu consentiment per aquestes i altres activitats econòmiques al seu territori.
Les empreses espanyoles com Viveros Merimar, subsidiària d’Angulas Aguinaga, que importen el pop i altres productes del mar, a través d’empreses marroquines o la captura directa en el Sàhara Occidental, estan participant de forma indirecta d’aquestes activitats il·lícites, contribuint al desenvolupament de l’ocupació i obstaculitzant el procés de pau i resolució de conflicte en el Sàhara Occidental.
En aquest sentit, és important destacar que la indústria del sector pesquer marroquí i internacional al Sàhara Occidental està suposant la construcció d’infraestructures industrials, però també la proliferació d’assentaments de colons en territoris ocupats a través d’estratègies d’annexió territorial i de transferència de població de la potència ocupant (Consultar Plan Halietus). El Frente Polisario no ha participat en els Acords de pesca UE-Marroc, fet que ha suposat grans tensions en la seu de la UE, ja que aquesta institució supranacional i les seves institucions no poden contradir el dret internacional.
Font
(1) http://www.odhe.cat/es/informe-els-tenta...
(2) http://www.odhe.cat/viveros-merimar-s-l/...