Catalunya reprèn el compromís amb el Centre Català d’Empresa i Drets Humans

El passat 19 de juny, el Parlament de Catalunya va admetre a tràmit la Proposta de Llei per a la creació del Centre Català d’Empresa i Drets Humans que hauria d’aprovar-se abans d’acabar l’any. És el tercer cop que la cambra aprova aquesta proposició amb el suport dels Socialistes, Junts, Esquerra, Comuns i la CUP. Ara s’ha de crear la ponència parlamentària per encarar de nou el debat.

Intervenció del diputat socialista al Parlament en el debat sobre les esmenes a la proposició de llei. 19 de juny de 2025.

El Parlament de Catalunya ha admès a tràmit per tercer cop la proposta de llei per a la creació d’un organisme independent d’avaluació de l’impacte en drets humans i ambientals de les empreses que operen tant a Catalunya com a l’estranger: el Centre català d’Empresa i drets humans. Segons una resolució d’aquest mateix Parlament la iniciativa, impulsada pel Grup Català d’Empresa i Drets Humans —format per Lafede i la Taula per Colòmbia — i que compte amb el suport de més de 8.000 entitats socials, hauria d’aprovar-se aquest mateix any, situant Catalunya com a referent internacional en la regulació de l’activitat empresarial des del respecte als drets humans.

La proposta ha superat el primer escull parlamentari amb el rebuig majoritari a les esmenes a la totalitat presentades per PP i Vox, que només han rebut el suport de PP, Vox i Aliança Catalana. Els 106 vots en contra el PSC, Junts, ERC, Comuns i la CUP permeten ara reprendre el debat parlamentari iniciat a la passada legislatura per consensuar el text definitiu.

Després de 10 anys ja no hi ha més excuses. Ara cal aprofitar la feina feta en l’anterior legislatura i agilitzar el debat per aprovar la llei abans que acabi aquest any”, ha destacat Núria Carulla, portaveu de les entitats promotores, que també ha reclamat que es mantingui l’esperit de la proposta original: “Per nosaltres està clar: les empreses no poden estar en els espais decisoris de l’organisme. No anem en contra d’elles, al contrari, volem potenciar les que ho fan bé i demostrar que economia i drets humans no son incompatibles, sinó necessaris per a ser més competitius”. I afegeix: “Al Parlament ja hi ha la majoria necessària per aprovar el text presentat. Demanem als partits polítics que siguin valents i l’aprovin”.

Representats de la societat civil al Parlament en el debat sobre les esmenes a la proposició de llei. 19 de juny de 2025.

Debat encarrilat amb la majoria parlamentària assegurada

En el debat parlamentari, PSC, Esquerra, Comuns i la CUP han defensat el text registrat i han posat èmfasi en la necessitat de sintonitzar l’empresariat català amb la defensa dels drets humans a través de la implementació d’aquest Centre. Una oportunitat d’alinear Catalunya amb les regulacions europees, com la diligència deguda, i les internacionals en la línia del les propostes de les Nacions Unides. 

Avui reprenem el camí que reforçarà Catalunya com territori compromès amb una economia verda, justa i responsable, i amb la sostenibilitat global”, ha reforçat el socialista Alberto Bondesio. Per la seva banda, Esquerra, Comuns i la CUP han recordat que hi ha molta feina feta i que cal reprendre el debat en el mateix punt per avançar i aprovar la llei aquest 2025. 

L’escull de la negociació, però, és el paper de l’empresariat català en la governança del Centre i l’esperit fiscalitzador d’aquest. Així ho ha fet notar el diputat de Junts, Joan Canadell, que reclama més presencia empresarial, una distinció entre grans i petites i mitjanes empreses, i seguretat jurídica en l’emissió d’informes. “Volem que el Centre no sigui només una eina de control, sinó també de foment de d’empresa en relació als drets humans”, ha dit. 

En aquest sentit, els altres diputats, especialment Esquerra, els Comuns i la CUP, han recordat que aquesta proposta no és una amenaça per l’empresariat, sinó una oportunitat de fer les coses bé. “Catalunya té l’oportunitat de ser pionera al món. Els drets humans que defensem a Catalunya els hem de defensar arreu. No es tracta de fiscalitzar a ningú, sinó de complir amb els drets humans”, ha reblat la diputada d’ERC Anna Balsera. “Parlem de coherència de polítiques. És a dir, que el 99,3 % restant respecte el 0’7% destinat a l’ajuda oficial al desenvolupament no vagi en contra les polítiques de cooperació internacional. Per tant, aquest text no és una amenaça per a les empreses, és una oportunitat”, ha reforçat Susanna Segovia dels Comuns. Finalment, Laura Vega de la CUP ha defensat l’esperit del text: “Esperem que el nivell d’ambició de la llei que discutim avui sigui més gran que el de la directiva europea, ja que cap imatge de cap empresa val una sola vida de cap treballador aquí o a qualsevol punt d’arreu del món.”

Votacions finals de rebuig a l’esmena a la totalitat. 19 de juny de 2025.

11 anys de treball de la societat civil organitzada 

Aquesta és la tercera vegada que s’emet a tràmit la proposta de llei després que es registrés aquest mes de març – la primera el 2020 i la segona el 2021—, però la feina d’impul del Centre va començar el 2014. 

Tot i això, en l’anterior legislatura ja es va fer molts feina: es va escoltar l’opinió i expertesa de 33 persones, entre les quals hi ha sindicats, organitzacions empresarials, diversos càrrecs públics, catedràtics/ques, advocats/ des, organitzacions de la societat civil que treballen per la justícia global, així com portaveus de moviments i grups de persones afectades per l’activitat empresarial de les transnacionals a l’exterior. L’objectiu de la proposta és garantir que les polítiques públiques siguin coherents amb la defensa dels drets humans i prevenir pràctiques empresarials abusives. A través del web alertaDH.org, s’hi poden consultar 14 casos concrets de vulneracions detectades.

Més informació:

X