No
L’empresa Ecoener fa èmfasi a la seva pàgina web en el seu compromís amb la natura, la sostenibilitat i els objectius de desenvolupament de l’Agenda 2030.
“A Ecoener hi ha un compromís ferm: conservar el llegat més valuós que tenim, la natura. El nostre propòsit com a empresa és impulsar el desenvolupament sostenible per preservar l’entorn i contribuir al desenvolupament social”, es pot llegir a la web.
Més avall, especifiquen:
“A Ecoener la sostenibilitat ens mou. Generem energia a llarg termini buscant preservar la natura allà on operem i pensant en el desenvolupament de les comunitats locals. Creem valor des de la gestió responsable del negoci i el compromís social i ambiental. Contribuint des de l’escala local a assolir els objectius de l’Agenda 2030”.
Dins d’aquests objectius citen l’acció pel clima, la producció i consum sostenibles, l’accés a aigua neta, l’energia assequible i no contaminant, la vida dels ecosistemes terrestres, o la generació de ciutats i comunitats sostenibles, entre d’altres.
(1) https://ecoener.es/sostenibilidad/...
Guatemala
Espanya, Guatemala
Si
L’empresa Hidro Santa Cruz, subsidiària de les empreses espanyoles Ecoener i Hidralia Energia, és la responsable directa d’haver iniciat els treballs per a la instal·lació d’una minicentral hidroelèctrica a Santa Cruz de Barillas sense respectar el dret a la consulta prèvia, lliure i informada de la població local. El personal de seguretat de l’empresa és responsable dels atacs, amenaces, intimidacions i assetjament contra les persones oposades al projecte. Dos treballadors d’Hidro Santa Cruz van ser condemnats per l’assassinat d’Andrés Francisco Miguel, tot i que després van recórrer la sentència i van resultar absolts en una decisió judicial qüestionada.
L’empresa Ecoener-Hidralia va comunicar oficialment que es retirava del projecte de Santa Cruz de Barillas a finals de 2016, i va reconèixer que “una part significativa” dels habitants del territori no aprovava el seu projecte. Les persones detingudes i empresonades en relació amb la seva oposició al projecte van ser alliberades. Saúl Méndez i Rodrigo Velàsquez van ser alliberats el gener de 2016, després d’haver estat detinguts durant més de dos anys. El juliol de 2016 el Tribunal A de Mayor Riesgo de la ciutat de Guatemala va ordenar l’alliberament de Bernardo Ermitaño López Reyes, Arturo Pablo Juan, Francisco Juan Pedro i Sotero Adalberto Villatoro, que havien estat detinguts i empresonats en relació amb la seva oposició al projecte d’Hidro Santa Cruz.