Opinió històrica de la Cort IDH: la crisi climàtica és una emergència de drets humans

El Centre per al Dret Internacional Ambiental (CIEL, per les seves sigles en anglès) celebra la històrica Opinió Consultiva emesa avui per la Cort Interamericana de Drets Humans (Cort IDH), que afirma que els Estats i les empreses tenen obligacions vinculants, d’acord amb el dret internacional, per abordar la crisi climàtica com una emergència de drets humans.

En una interpretació àmplia del dret internacional, la Cort va aclarir que el dret internacional dels drets humans imposa obligacions jurídiques per prevenir, reduir i reparar els danys provocats per la crisi climàtica —afirmant els drets de les generacions presents i futures, de la mateixa natura i de les persones que defensen el planeta.

En la seva Opinió Consultiva sobre canvi climàtic, la Cort Interamericana va declarar de manera clara que ens trobem davant d’una emergència climàtica que està debilitant els drets humans de les generacions presents i futures, i que els drets humans han d’estar al centre de qualsevol resposta efectiva.

La Cort va reconèixer que els drets a un clima segur i a un medi ambient sa estan protegits pel sistema interamericà de drets humans, establint obligacions clares perquè els Estats regulin l’activitat empresarial, adoptin objectius climàtics ambiciosos basats en la ciència i l’equitat, i evitin danys irreversibles als ecosistemes i a la vida humana. També va reafirmar la prohibició de causar danys ambientals irreversibles, situant-la entre els deures més alts del dret internacional.

De manera crucial, la Cort va dedicar una secció de l’Opinió a les persones defensores del medi ambient, declarant que els Estats tenen el deure afirmatiu de protegir aquelles que defensen la terra, el clima i els drets humans. La Cort va subratllar el paper vital dels Pobles Indígenes, les comunitats afrodescendents i la joventut en la resposta a l’emergència climàtica.

Aquest procés es va iniciar a partir d’una sol·licitud d’Opinió Consultiva presentada per Colòmbia i Xile perquè la Cort emetés una Opinió Consultiva sobre l’emergència climàtica i la seva intersecció amb els drets humans. El procés va comptar amb nivells de participació sense precedents per part de la societat civil, els pobles indígenes i altres persones a la primera línia de la crisi climàtica.

Les opinions consultives són declaracions autoritzades de dret internacional vinculant i tenen un pes jurídic significatiu.

Aquesta Opinió orientarà els litigis climàtics en tribunals locals, regionals i nacionals, i proporcionarà una base per a la formulació de polítiques climàtiques, ancorant les lleis nacionals i les negociacions globals en obligacions jurídiques, no només a les Amèriques, sinó arreu del món.

El Centre per al Dret Internacional Ambiental va donar suport al procés mitjançant la presentació d’escrits jurídics sobre la responsabilitat corporativa, l’eliminació progressiva dels combustibles fòssils, la protecció de les persones defensores del medi ambient i les reparacions.

Llegeix l’article complet a: Ciel.org

Altres fonts:

X