Cartagena: megaprojectes i ofensiva corporativa a la Colòmbia del canvi

Cartagena i els seus voltants són un enclavament estratègic: en aquest territori colombià conflueixen i es concentren mercaderies, diner, poder interessos, desigualtats i violència. També és el lloc on es desenvolupen els negocis de les multinacionals Sacyr i Agbar.

Article complert i original publicat a El Salto per l’Observatori de Multinacionals a l’Amèrica Llatina (OMAL) – Paz con Dignidad

Comunitat de Rocha, als voltants de Cartagena (Colòmbia).  [Foto: Lucas Taffin, de Human Conet]

El primer govern d’esquerres a la història de Colòmbia, dins una àmplia agenda de transformacions, ha posat el focus en dos àmbits prioritaris. D’una banda, la “pau total“, on destaca el diàleg obert amb l’ELN, així com el repte de negociar amb el fenomen creixent del paramilitarisme. De l’altra, la transformació i modernització de la matriu econòmic-energètica del país.

En el marc d’aquesta caracterització general, és a punt de començar a implementar-se un nou megaprojecte que entronca nítidament amb totes les lògiques que dominen la regió: les obres d’adequació del Canal del Dique. Aquest canal data de mitjans del segle XVII, i va ser construït per les autoritats colonials espanyoles utilitzant mà d’obra esclava. Es tracta d’una bifurcació artificial del riu Magdalena —una de les principals artèries fluvials que vertebren el país, que connecta tota una sèrie de nuclis poblacionals i productius des del departament del Tolima fins a la desembocadura al Carib— concebuda per establir una connexió directa entre aquest riu i l’important enclavament portuari de Cartagena.

X