Mur de confiscació i assentaments il·legals a Palestina

Compartir



Nom de l'Empresa

Magal Security Systems

Sector econòmic

Seguretat Privada

Sector econòmic (Detall)

Magal Security Systems Ltd fabrica i comercialitza una gran varietat de productes de l’àmbit de la seguretat i la ciberseguretat. Entre aquests productes destaquen els Sistemes perimetrals de detecció d’intrusos (PIDS), Gestió de Programari de Vídeo (VMS), Analítiques de Video Intel·ligència (IVA) i tecnologia i solucions de ciberseguretat. Disposen també d’una solució integral per a infraestructures crítiques, Fortis 4G, un sistema de gestió i informació de seguretat (PSIM).

Després d’una reestructuració organizacional el passat 2016, la companyia opera en tres segments de negoci:

  • Segment de Productes Perimetrals: venda de productes perimetrals, incloent serveis i manteniment.
  • Segment de projectes “clau en mà”: instal·lació de solucions de seguretat física.
  • Segment de Video i Cibeseguretat: (inclou Video Management Programari , Intelligent Video Analytics i Ciberseguretat): venda de solucions integrals intel·ligents de gestió de video i videovigilància complementades amb productes de monitoreig de ciberseguretat a través de xarxes de comunicació d’última generació.

Alguns dels productes fabricats per Magal Security Systems LTD i comercialitzats a través de les diferents filials al voltant del món són :

  • MAGBAR: És una solució de seguretat que combina un reixat físic massiu amb un sensor de detecció de la intrusió. La seva instal·lació s’adequa a qualsevol dimensió.
  • FIBER PATROL – PUNT INFORMADOR DE DETECCIÓ D’INTRUSIONS: FiberPatrol utilitza fibra òptica d’avançada tecnologia per donar protecció fins a16km. Per a proteccions de conductes per part d’intrusions de tercers, protegeix fins a un total de 48km.
  • OMNITRAX – CABLE ENTERRAT AMB SENSOR DETECTOR D’INTRUSIONS: OmniTrax és la cinquena generació a l’aire lliure d’un perímetre exterior de detecció que genera un camp de detecció de radar invisible a través dels cables enterrats.
  • FLEXZONE- BARRA- SENSOR DE DETECCIÓ D’INTRUSIONS: FlexZone detecta i localitza qualsevol intent de tall, salt o intent de trencament de la tanca. Localitza amb exactitud intrusions fins i tot quan existeixen intrusions simultànies múltiples i en la presència de soroll mediambiental de fons.
  • FORTIS 4G – GESTIÓ DE LA INFORMACIÓ DE LA SEGURETAT FÍSICA (PSIM): Es tracta d’un centre de control d’última tecnologia preparat per respondre amb personal a qualsevol intrusió física. La columna vertebral del sistema és el seu sistema d’informació geogràfic (GIS), aparell que utilitza coordinades precises per visualitzar els diferents punts d’interès. Aquesta tecnologia és utilitzada al Port de Tarragona com es pot observar en el vídeo promocional de la companyia.
  • ROBOGUARD: És un robot petit i àgil que recorre tanques de seguretat, assegurant la integritat del perímetre i capaç de respondre de manera immediata a alertes d’intrusió. Consta d’una unitat autònoma que viatja sobre un monocarril i disposa de diversos sensors. El robot té dues maneres d’operació: i) Tipus Patrulla Rutinària, en la qual viatja de forma autònoma a 5km/h escanejant i buscant anomalies dins del perímetre de seguretat; ii) Tipus Resposta, en el qual el robot reacciona aproximant-se al punt on s’ha detectada una intrusió sospitosa. Sembla ser que Magal Security va rebre un encàrrec per part del govern israelià al març de 2017 per proveir d’aquesta tecnologia al seu departament de Defensa.

Descripció breu del projecte econòmic

L’empresa Magal Security Systems ha contribuït al manteniment i desenvolupament de la infraestructura militar i de seguretat de l’ocupació d’Israel a Palestina a través de la instal.lació de tanques intel.ligents i sistemes de seguretats al “Mur de Separació” i els assentaments il.legals a Cisjordània i Gaza. L’any 2002, Magal va guanyar el 80% de les licitacions per a dotar d’un sistema de seguretat i detecció d’intrusos al voltant de 125km del Muro de Confiscació en els TPO de Cisjordània i Gaza . Aquest mur talla l’accés i desposseeix als palestins de gran part dels seus territoris. Aquest mur, de fet, va ser considerat il·legal l’any 2004 pel Tribunal de Justícia Internacional de la Haia .

El desenvolupament tecnològic de Magal ha estat possible gràcies a l’experiència acumulada en la contribució durant més de 50 anys al sistema de l’ocupació del govern israelià sobre la població de Palestina. L’abril passat de 2018, el llavors CEO de la companyia, Saar Koursch, va realitzar unes declaracions en les quals assegurava que “Gaza has become a showroom for the company’s ‘smart fences,’ as customers appreciate that the products llauri battle-tested.”

Descripció breu del projecte econòmic (Font)

(1) http://www.odhe.cat/es/magal-s3-espana-s...

Ciutat/Pais

Palestina

Drets vulnerats

Atacs contra la integritat física i emocional, Complicitat / influència en conflictes armats, ocu..., Afectació Socio-Cultural, Afectació economia local, Accés al territori

Descripció

Mur de Separació en Palestina

L’Estat d’Israel ha desenvolupat un sofisticat sistema d’ocupació i control sobre els Territoris Ocupats Palestins de Jerusalem, Cisjordània i la Franja de Gaza al llarg de gairebé 70 anys. Aquest procés d’ocupació es basa en lleis, polítiques i pràctiques basades en la supremacia d’un grup humà sobre un altre, desenvolupant criteris racials, similar al projecte d’apartheid que es va executar a Sud-àfrica entre 1948 i 1990.

En el cas d’Israel, l’entramat de l’ocupació i la separació es materialitza en el “Mur de Separació”, assentaments il·legals, carreteres segregades, checkpoints i roadblocks, tanques i sistema de seguretat a la Franja de Gaza, control marítim, etc. Aquesta arquitectura securitaria viola sistemàticament els drets humans del poble palestí a través d’assassinats selectius, càstigs col·lectius, confiscació de terres, espoli de recursos naturals, restriccions a la llibertat de moviment, tractes degradants i casos de tortura, detencions administratives de joves durant anys, obstacles al desenvolupament humà i econòmic, entre d’ altres.

A l’abril de 2002, Ariel Sharon, Primer Ministre Israelià en aquest període, va ordenar la construcció d’un mur de separació a la frontera establerta en 1967. La construcció s’argumentava amb l’objectiu de millorar la seguretat de l’Estat d’Israel i evitar els atacs suïcides que s’estaven produint durant la Intifada Palestina iniciada en 2000 a Cisjordània i Jerusalem, principalment.

Israel reconeix 320 km de frontera amb Cisjordània, malgrat que el projecte preveu la construcció de 680 km. De fet, almenys el 85% del mur construït confisca porcions de territori palestí. Des del mateix any d’inici de la construcció del mur al 2002, l’empresa Magal Security Systems va guanyar el 80% dels processos de licitacions del Ministeri de Defensa Israeliana per instal·lar sistemes de seguretat per a la detecció d’intrusions en 125 km per 15 milions de dòlars. Posteriorment, al 2005 va guanyar una nova licitació per dotar de seguretat perimetral a 40 km més del Mur de confiscació per 4.2 milions de dòlars i en aquest mateix any una nova licitació per 6.1 milions de dòlars.

El Mur de separació i el seu règim associat són il·legals i el lucre de les empreses que de forma material han participat en la seva creació i manteniment les fa còmplices directes d’aquesta violació del dret internacional. Encara que són els Estats els que han de protegir i vetllar pels drets humans de les poblacions i pel compliment del dret internacional, les empreses són responsables de respectar el dret internacional amb les seves actuacions i han de parar de forma immediata la seva implicació i abstenir-se de continuar beneficiant-se d’aquestes activitats il·lícites.

Assentaments il·legals a Cisjordània

Des de 1967, Israel ha construit centenars d’assentaments als Territoris Ocupats Palestins de Cisjordània i de Jerusalem Est, 560.000 colons/es viuen a 237 assentaments il·legals a Cisjordània. L’estratègia d’expansió dels assentaments està dirigida pel Ministeri de Defensa i pretén controlar i confiscar noves terres amb objectius militars i econòmics, així com dificultar qualsevol tipus de procés de pau entre l’estat israelià i un estat palestí viable i connex territorialment. Segons el Ministeri de Finances, l’any 2013, Israel va exportar més de 600 milions de productes manufacturats als assentaments, incloent Jerusalem i els Alts del Golan. A tall d’exemple, Israel administra pedreres a Cisjordània on s’obtenen anualment entre 10-12 milions de tones, el 94% d’aquesta producció es transfereix als mercats israelians i els assentaments.

Els assentaments als Territoris Ocupats Palestins violen diverses normes internacionals. En primer lloc, l’article 49 de la IV Convenció de Ginebra afirma que un Estat ocupant no pot deportar o transferir parts de la seva població civil al territori que ocupa, així com transferir la població autòctona cap a altres territoris. cal recordar en aquest sentit que l’Estatut de Roma a partir del qual es constitueix la Cort Penal Internacional inclou com a crims de guerra «la transferència, directa o indirecta, per les Forces Ocupants de parts de la seva població civil al territori que ocupa, o la deportació o transferència de tota o parts de la població del territori ocupat dins o fora del territori «. Palestina és des de l’1 d’abril 2015 membre de la Cort Penal Internacional. En segon lloc, l’espoli de recursos naturals viola les Regulacions de l’Haia  de 1907, que prohibeixen la confiscació de recursos d’un territori ocupat pel benefici de la força ocupant.

L’assentament més gran d’Israel a Cisjordània, Ariel, va ser creat al 1978 i ocupa 1.335 hectàrees, 4 vegades més que l’àrea amb edificis construïts. Magal Security Systems proveeix l’assentament d’Ariel amb el sistema Fortis 4G que integra el comandament i control dels diversos mecanismes de seguretat i videovigilància a l’àrea perimetral de l’assentament. Magal Security Systems també proveeix el mateix sistema de seguretat als assentaments d’Alfei Menashe, Karnei Shomron, Shilo, Geva Binyamin (Adam), Tzofim, Shaked, Giva’at Ze’ev i Itamar als Territoris Ocupats Palestins de Cisjordània. La companyia, també subministra sistemes de seguretat a nombrosos assentaments, incloent Itamar, Karnei Shomron i Oranit

 

Font

(1) www.theguardian.com/world/2002/aug/02/is...

(2) http://www.odhe.cat/es/magal-s3-espana-s...

(3) https://icj10.wordpress.com/magal-securi...

(4) http://tribunalrussell.blog.pangea.org/f...

Normativa vulnerada

Les activitats de Magal Security Systems contribueixen, per una banda, al manteniment i desenvolupament del sistema d’ocupació d’Israel en els Territoris Ocupats Palestins. Aquesta sistema d’ocupació és contrari al Dret International Humanitari (Regulacions de l’Haia de 1907, IV Convenció de Ginebra de 1949 incloent el Protocol Addicional I de 1977) i els Drets Humans en la mesura que té per objectiu l’annexió del territori ocupat, la deportació de població ocupada, la transferència de població ocupant i l’espoli de recursos naturals.

Per una altra banda, les activitats econòmiques de Magal en el Mur de Confiscació i els assentaments israelians són il·lícites. La Cort Internacional de Justícia de l’Haia en una opinió asessora va dictaminar, el 9 de juliol de 2004, que el Mur construït per Israel a Cisjordània, incloent Jerusalem, era il·legal perquè violava el dret internacional, i que, per tant, la construcció del mur s’havia de detenir, desmantellar les seves seccions construïdes i compensar a les víctimes palestines dels danys ocasionats per aquest projecte d’annexió. La sentència també afegia que els Estats Part de la Convenció de Ginebra de 1949 han d’assegurar el compliment del dret internacional humanitari per part d’Israel. Paral·lelament, múltiples resolucions de Nacions Unides, l’última resolució 2334 del Consell de Seguretat de Nacions Unides declaren l’il·legalitat dels assentaments com atacs flagrants al dret internacional i ordenen el seu desmantellament immediat.

Normativa vulnerada (Font)

(1) http://www.odhe.cat/es/magal-s3-espana-s...


L'empresa espanyola és directament responsable de la violació

Directament

L'empresa espanyola és directament responsable de la violació (Detall)

L’empresa Magal S3 España S.L. és la filial ibèrica de l’empresa matriu Magal Security Systems Ltd. que és responsable de les activitats económiques als Territoris Palestins Ocupats contraries al Dret Internacional Humanitari i el Dret internacional del Drets Humans.

Magal S3 España comercialitza els productes i serveis del grup Magal, incloent totes les empreses subsidiàries, al sud d’Europa i Marroc. Aquests productes i serveis són tecnológicament desenvolupats a les plantes d’Israel, Canadá i Estats Units. Els productes desenvolupats a Israel són testejats als Territoris Ocupats Palestins a través de la seva instal.lació en infraestructures militars i de seguretat del sistema d’ocupació israelí com el Mur de separació a Gaza i Cisjodània.

Magal S3 España comercialitza els productes del grup amb la marca “Combat proven” quan en realitat s’han utilitzat sobre població civil en els contextos d’ocupació de Palestina.

 

L'empresa espanyola és directament responsable de la violació (Font)

(1) http://www.odhe.cat/es/magal-s3-espana-s...

(2) http://tribunalrussell.blog.pangea.org/f...


L'Estat Nacional és responsable per acció o omissió

Per acció

L'Estat Nacional és responsable per acció o omissió (Detall)

El sistema d’ocupació d’Israel és contrari al Dret Internacional Humanitari i el Dret Internacional dels Drets Humans en la mesura que suposa l’annexió territorial, l’espoli de recursos naturals, el desplaçament forçós de la població ocupada i la transferència de població ocupant al territori ocupat. En aquest contexte, el Mur de Separació i els assentaments israelians als TPO han estat declarats il.legals per la Cort Penal Internacional i el Consell de Seguretat de Nacions Unides, respectivament.

Les empreses israelianes i trasnacionals que operen en el contexte d’ocupació estan contribuint de forma directa o indirecta a la vulneració del DIH i els drets humans, i per tant, són també responsables. El país d’origen de l’empresa transnacional ha de crear els mecanismes per tal d’evitar que les seves empreses vulnerin els dret internacional, d’acord a la seva obligació de respectar el dret internacional i els drets humans.

L'Estat Nacional és responsable per acció o omissió (Font)

(1) http://www.odhe.cat/es/magal-s3-espana-s...


Textes/directrius catalanes, de l'Estat espanyol o internacionals violades

Magal Security Systems és una empresa clau i necessària per al sistema d’ocupació i apartheid d’Israel i per tant, les seves activitats económiques són il·lícites i contribueixen a la vulneració del dret internacional. En aquest sentit, la contractació dels serveis i productes de seguretat de Magal S3 posa de manifest una greu falta de responsabilitat de les Administracions Públiques espanyoles i catalanes per no contribuir a assegurar el compliment del dret internacional per part d’Israel i de la resta d’actors que operen amb el seu consentiment o promoció. Aquesta connivència podria suposar una violació de les directives comunitàries de contractació pública de 2014, incorporades a la normativa nacional a través de la Llei de Contractes del Sector Públic de 2017  (Ley 9/2017); i entra en contradicció amb els objectius de coherència de les polítiques de cooperació al desenvolupament i del foment de la Pau de Catalunya.

El Govern espanyol i totes les Administracions públiques de l’Estat com a signataris de les Convencions de Ginebra i l’Estatut de Roma estan obligades a protegir a la població civil en temps de guerra i assegurar el compliment del dret internacional humanitari per part d’Israel. L’opinió consultiva de la Cort Internacional de Justícia sobre la Il·legalitat del Mur de Confiscació reitera la responsabilitat dels països signataris de la IV Convenció de Ginebra de 1949, entre els quals es troba Espanya.

L’adquisició de béns i serveis d’una empresa que viola el dret internacional a través d’activitats il·lícites és una complicitat que contribueix al procés d’ocupació i apartheid de Palestina, i que perjudica a una solució política, pacífica i justa del conflicte.

Textes/directrius catalanes, de l'Estat espanyol o internacionals violades (Font)

(1) http://www.odhe.cat/es/magal-s3-espana-s...

Resposta de l'empresa

No

Resposta de l'empresa (Detall)

L’Observatori de Drets Humans i Empreses en el Mediterrani (ODHE) va enviar els seus informes per correu electrònic al MAGAL S3 Espanya amb dates 14/11/2016 i 05/03/2020  amb l’objectiu de conèixer els seus comentaris i observacions sobre les informacions recollides en l’informe amb la condició d’esmenar qualsevol error en la informació i de conèixer la seva opinió sobre les conclusions que la recerca realitza. Fins avui no s’ha rebut resposta.

 

Resposta de l'empresa (Font)

(1) http://www.odhe.cat/es/magal-s3-espana-s...


Relació del cas amb Catalunya

Si

Relació del cas amb Catalunya (Detall)

La vinculació és dóna en termes que Magal S3 España, filial de Magal Security Systems té contractes amb diverses entitats públiques catalanes, espanyoles i el sector industrial de l’Estat espanyol. Des de 2013. Magal S3 España obté amplis contractes amb l’Autoritat Portuària de Tarragona per l’instal.lació de sistemes perimetrals de seguretat i altres tecnologies provades en els Territoris Palestins Ocupats. L’últim contracte es basa en el manteniment integral de sistemes de seguretat del Port de Tarragona per al període 2020-2022. L’Import adjudicat va ser de 821.998,69 Euros.

Relació del cas amb Catalunya (Font)

(1) http://www.odhe.cat/es/magal-s3-espana-s...


Estat actual del cas

En curs

Vincle comercial amb institucions

Des de l’any 2017 Magal S3 protegeix els aeroports de Barcelona i Reus; Des de l’any 2013, l’Autoritat Portuària de Tarragona ha adjudicat diversos contractes a l’empresa Magal S3; Magal S3 informa en la seva cartera de clients que dóna serveis aTV3.

Port de Tarragona

El Port de Tarragona té funcions comercials, de transport de passatgers i esportives. El Consell d’Administració és el màxim òrgan decisori de la institució i està format per representants de la Generalitat de Catalunya, l’Administració General de l’Estat, Governs locals de la regió, Cambres de comerç i organitzacions empresarials i sindicals. Actualment, el Sr. Josep Andreu i Figueras és el president de l’Autoritat Portuària. La presidència de l’Autoritat Portuària és l’encarregada de decidir els processos de contractació pública per a la provisió de serveis i obres al  Port de Tarragona.

Des de l’any 2013, l’Autoritat Portuària de Tarragona ha adjudicat diversos contractes a l’empresa Magal S3:

  • L’any 2013, Magal va implantar un sistema avançat de comandament i control (SAMC-APT) en el Port de Tarragona que permet gestionar de forma integral els recursos destinats a la prevenció i la seguretat, incloent la coordinació entre la policia portuària i altres cossos de seguretat pública per un valor de 197.500 euros.
  • El 27 de març de 2014 Magal S3 va rebre una nova adjudicació per instal·lar una frontera virtual en la bocana del Port de Tarragona mitjançant un sistema de càmeres de televisió de circuit tancat (CCTV). Un procediment que va ser negociat directament amb l’empresa i sense publicitat per un valor de 131.900 euros.
  • El 21 de novembre de 2014 es va adjudicar la contractació d’un nou sistema de seguretat perimetral al Port a l’empresa Magal S3 Espanya S.L. per un valor total d’1.270.726,90 Euros. El servei de seguretat anti-intrusions inclou tanques intel·ligents amb sensors i un sistema de circuit tancat de televisió amb 150 càmeres termals dia / nit. A pesar que aquesta última adjudicació només durava 6 mesos segons la resolució de l’adjudicació, el personal tècnic de Magal S3 va treballar en aquest projecte durant el 2015 i 2016 amb funcions d’implantació i manteniment del sistema de seguretat perimetral al port.
  • El passat 17 de gener de 2018 Magal S3 Espanya S.L va ser adjudicatària d’un contracte per al manteniment integral de sistemes de seguretat de l’Autoritat Portuària de Tarragona. L’Import Adjudicat va ser de 189.231,00 Euros. L’administració que gestiona aquesta licitació és la: Autoritat Portuària de Tarragona i l’Òrgan de contractació és la Presidència de l’Autoritat Portuària de Tarragona. Aquest contracte porta aparellat un termini d’execució de 12 mesos. Segons el plec de clàusules administratives, la proposta d’adjudicació formulada per la Mesa de contractació s’ha degut per ser l’oferta més avantatjosa considerant únicament el criteri econòmic.
  • El passat 15 de novembre de 2018 Magal S3 Espanya S.L va ser adjudicatària d’un contracte per a la instal·lació d’un sistema de seguretat perimetral en el Port de Huelva 2º Fase. L’Import Adjudicat va ser de 2.207.947,97 Euros. L’administració que gestiona aquesta licitació és la: Autoritat Portuària de Huelva i l’Òrgan de contractació és la Presidència de l’Autoritat Portuària de Huelva. Aquest contracte porta aparellat un termini d’execució de 6 mesos. Segons el plec de clàusules administratives el criteri d’adjudicació d’aquest contracte ha estat el de la millor relació qualitat-preu.
  • El passat 12 de març de 2019 Magal S3 Espanya S.L va ser adjudicatària d’un contracte per al manteniment integral de sistemes de seguretat de l’Autoritat Portuària de Tarragona. L’Import Adjudicat va ser de 289.200,00 Euros. L’administració que gestiona aquesta licitació és l’Autoritat Portuària de Tarragona i l’Òrgan de contractació és la Presidència de l’Autoritat Portuària de Aquest contracte porta aparellat un termini d’execució de 12 mesos. Segons el plec de clàusules administratives el criteri d’adjudicació d’aquest contracte ha estat el de la millor relació qualitat-preu.
  • Un contracte per al manteniment integral dels sistemes de seguretat per a l’ Autoritat Portuària de Tarragona per al període 2020-2022. L’import adjudicat ha estat de 821.998,69 Euros
  • Un contracte amb l’ Autoritat Portuària de Tarragona per a la retirada de sistemes de se-guretat afectats del dic de Llevant, subministrament i reposició dels mateixos per un valor de 98.261,13 Euros

 



X