Tzevet 5 – Seguretat, tecnologia i vigilància per als assentaments il·legals

CompartirNom de l'Empresa

TZEVET 5 (Group of Security 5)

Sector econòmic

Seguretat Privada, Vigilancia

Sector econòmic (Detall)

Seguretat privada, desenvolupament tecnològic (drons, càmeres de vigilància, etc)

Descripció breu del projecte econòmic

Tzevet 5 és una empresa israeliana amb una presència i activitat significativa en els assentaments il·legals en els Territoris Ocupats de Palestina. L’empresa ofereix personal de seguretat privat, així com sistemes tecnològics propis com a drons i càmeres intel·ligents de vídeo-vigilància. A Espanya compta amb un soci col·laborador, Inver Teilan, a Cadis. Aquesta empresa està vinculada amb UnderCover Global, imputada per l’Audiència Nacional per l’espionatge i vulneració del Dret a la intimitat de Julian Assange mentre oferia serveis de seguretat en l’Ambaixada de l’Equador a Londres.

L’empresa
Tzevet 5 (Group of Security 5) és una empresa d’origen israelià amb seu a Jerusalem Est i sota el control de la família Benlulu. L’empresa militar i de seguretat privada s’estructura en dos departaments: a) divisió de seguretat des d’on ofereix contractistes de seguretat i serveis de consultoria per als seus clients; b) divisió tecnològica on desenvolupa i ofereix productes tecnològics de seguretat com a sistemes integrats de seguretat, drons o càmeres intel·ligents de vigilància per a control de población4 . Així mateix, l’empresa té oficines desplegades per Beer Sheva i la zona industrial de Barkan en Cisjordánia.

Tzevet 5 és proveïdor acreditat del Ministeri de Defensa i la policia israeliana. Entre els seus clients, a més, s’identifiquen empreses privades del sector de serveis crítics com l’aigua, reciclatge; governs regionals i locals d’assentaments; i altres empreses del sector d’alimentació, siderúrgia, entre altres.

Drets vulnerats

Atacs contra la integritat física i emocional, Afectació Socio-Cultural, Complicitat / influència en conflictes armats, ocu...

Font

Normativa vulnerada

Tzevet 5 és una empresa còmplice de greus vulneracions del Dret Internacional ja que les seves operacions contribueixen al manteniment, funcionament i desenvolupament dels assentaments il·legals de l’Estat d’Israel en els Territoris Ocupats Palestins.

Tzevet 5 és proveïdor acreditat del Ministeri de Defensa i la policia israeliana. Entre els seus clients, a més, s’identifiquen empreses privada del sector de serveis crítics com l’aigua, reciclatge; governs regionals i locals d’assentaments; i altres empreses del sector d’alimentació, siderúrgia, entre altres.

Tzevet 5 opera en els assentaments il·legals israelians en els Territoris ocupats palestins de Cisjordània, incloent-hi zones industrials. Concretament, en els consells regionals de Mateh Binyamin, Shomron and Megilot, the Barkan Industrial Zone, Kdumim, Karnei Shomron, Elkana and Gush Etzion. El tipus de serveis que ofereix en aquests assentaments estan vinculats amb funcions de seguretat estàtica i patrulla de diferents infraestructures dels assentaments. Segons el centre de recerca Who Profits:
– En 2019 va ser adjudicatària d’una licitació per a poveer serveis de seguretat a les escoles del consell regional d’assentaments de Megilot;
– En 2018 va ser seleccionada per a serveis de seguretat, patrulla i trucades d’emergència dels consell regionals de asentameitnos de Mateh Binyamin i els consell locals de Immanuel i Givat Zeev.

Who Profits també ha identificat la presència del personal de seguretat de Tzevet 5 en les instal·lacions de la plata de purificació de Og (Nabi Musa), aquesta planta tracta els residus dels barris del nord-est de Jerusalem incloent els assentaments de Neve Ja’akov and Pisgat Ze’ev) així com els assentaments de Dt.’ale Adumim, Dt.’ale Adumim Industrial Zone, Adam, Anatot, i Mitzpeh Yericho. Els assentaments il·legals israelians en els Territoris Ocupats Palestins suposen una flagrant vulneració del Dret Internacional Humanitari com així ha indicat en almenys 6 ocasions, el Consell de Seguretat de Nacions Unides. La IV Convenció de Ginebra prohibeix que les forces ocupants transfereixin part de la seva població sobre territoris ocupats (article 49) . La confiscació de terres i el desplaçament forçós que produeix el desenvolupament dels assentaments il·legals està prohibit pel DIH. Així mateix, les Regulacions de la Haia de 1907 només permeten un ús molt limitat dels territoris ocupats des d’una perspectiva d’usdefruit. Pel que les activitats industrials i espoli de recursos naturals estan prohibits pel Dret internacional.

A més, Tzevet 5 és una empresa col·laboradora de l’espanyola Inver Teilan S.L. registrada a Chiclana de la Frontera (Cadis), que ofereix serveis d’instal·lació i manteniment de dispositius de seguretat; formació i consultoria; i productes per a Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat. Inverteilan és una empresa vinculada amb Undercover Global (UC Global) denunciada per espionatge i vulneració de Dret a la intimitat de l’activista internacional Julian Assange mentre oferia serveis de seguretat en l’Ambaixada Equatoriana a Londres. L’Audiència Nacional manté imputat al seu director David Morales des d’octubre 2019 sota l’operació Tabanco.


L'empresa espanyola és directament responsable de la violació

Indirectament

L'Estat Nacional és responsable per acció o omissió

Per omissióX