Compareixença de Moisès Borges, al Parlament en el marc del debat sobre la creació de la Llei del Centre Català d’Empresa i Drets Humans.

Compareixença del sr. Moisès Borges, del MAB (Moviment d’Afectats per les Preses del Brasil) i la Via Campesina, al Parlament en el marc del debat sobre la creació de la Llei del Centre Català d’Empresa i Drets Humans.

Moisès Borges denúncia que les empreses que van arribar al Brasil del sector hidroelèctric, energia eòlica o solars no tenen regles sobre com han d’actuar.

Un exemple és un consorci en el qual participaven empreses espanyoles hidroelèctriques que van construir dues Rescloses Hidroelèctriques a l’Amazònia brasilera, en Sant Antoni i Jirau, amb participació del Banc Santander en 2008.

En 2010 el Ministeri Públic va fer una denúncia sobre les vulneracions de DDHH d’aquestes empreses que, segons el Sr. Borges, realitzen la vulneració i quan la seva acció té un impacte, es retiren, deixant un passiu ambiental i social al país.

En 2013, Iberdrola va participar en la resclosa de Belo Muntanya, a l’Amazònia, on es van violar un mínim de 6 drets.

Borges denúncia que en Sant Antonio i Jirau hi havia treballadors en vaga perquè els salaris eren molt baixos i estaven en condicions infrahumanes, pròximes a l’esclavitud.

Si les empreses no fan res, no és perquè no sàpiguen, és que no volen fer, perquè la impunitat els beneficia. És fonamental posar límits a aquestes empreses, per a protegir els afectats. El Centre d’Empresa i Drets Humans és fonamental.

Moises Borges
X