Comunitats del parc nacional Carlos Escaleras a Hondures exigeixen respostes al govern de Xiomara Castro sobre megaprojecte il·legal en Tocoa

Les organitzacions i comunitats aglutinades en el Comitè Municipal i la Plataforma Agrària del Aguán davant la sol·licitud de renovació de contracte de concessió minera per altres trenta (30) anys per a continuar l’explotació de la zona nucli del Parque Nacional Montaña Botaderos- Carlos Escaleras que il·legalment va ser reduïda per a beneficiar a Pinares.

Deu (10) anys han estat devastadors per a l’Àrea Protegida del Parque Nacional Montaña Botaderos- Carlos Escaleras i les població del municipi de Tocoa que ha estat víctima de la corrupció estatal i violència generada per l’empresa minera i el govern municipal, el govern central compta amb tota l’evidència per a prendre decisions orientades a protegir els drets de la població.

Per tant les comunitats fan un enèrgic anomenat al Govern de Xiomara Castro a donar resposta a les seves exigències:

  • Resposta immediata de INHGEOMIN sobre la NO renovació del contracte miner “ASP” signat entre Lenir Pérez de Inversiones Los Pinares y Inhgeomin, en el 2014 i que va finalitzar el diumenge 28 de gener, 2024.
  • Que el govern de Xiomara Castro prengui decisions sobre el tancament definitiu del Megaprojecte de Pinares/Ecotek en coherència amb el discurs de compromís de Honduras Libre de Minería i restitueixi la zona nucli reduïda en l’Àrea Protegida Parque Nacional Carlos Escaleras.
  • Que el govern municipal i central respectin la decisió sobirana de la població del municipi de Tocoa que s’ha pronunciat en contra del projecte extractiu miner en cadascun dels seus components.
  • Assegurar que el Ministeri Públic compleixi amb el seu deure de protegir el medi ambient i els interessos de la població emetent els requeriments fiscals contra els representants de l’empresa pels delictes ambientals i els funcionaris públics locals i nacionals que conformen la xarxa de corrupció per a beneficiar a Pinares/Ecotek.
  • Demanden respecte a la vida al Valle del Aguán, que les autoritats busquin immediatament al pagès Jose Abel López de la cooperativa Remolí, segrestat el dia d’ahir 30 de gener, 2024.

+ INFORMACIÓ: https://www.guapinolresiste.org/post/exigimos-respuestas-al-gobierno-de-xiomara-castro-sobre-megaproyecto-ilegal-en-tocoa

X