ABB – Asea Brown Boveri Ltd

CompartirHistoria:

En 1891 es crea Brown, Boveri & Cie en Baden (Suïssa), la primera companyia a transmetre electricitat d’alt voltatge. En 1883 es crea la
Elektriska Aktiebolaget a Estocolm (Suècia). En 1890, Elektriska Aktiebolaget es fusiona amb Wenströms & Granströms Elektriska Kraftbolag formant Allmänna Svenska Elektriska Aktiebolaget (ENDREÇA). Finalment, en 1988 ENDREÇA i BBC s’uneixen per a formar ABB, amb seu a Zuric (Suïssa) .
Des de l’1 de febrer de 2020, el CEO de ABB és el suec Björn Rosengren, que va succeir en aquest càrrec a Peter Voser, que va tornar a la seva posició de president del Consell de la companyia . Es dona la casualitat que Rosengren havia estat anteriorment, de 2011 a 2015, CEO de Wärtsilä Corporation, una empresa finlandesa que en 2017 va ser denunciada per Western Sàhara Resource Watch per un contracte per a construir una central elèctrica a Dajla (Sàhara Occidental).

Filials a Catalunya

Filials a Catalunya (Detall)

Sant Quirze del Vallès

Altres subvencions/contractes públics (Detall)

Nombroses filials de ABB participen en projectes finançats pel programa europeu Horizon 2020, vinculats en la seva majoria a la recerca i al desenvolupament en robòtica, automatització, aplicacions industrials i energies renovables. Una de les filials que més finançament ha rebut d’aquest programa és ABB Suècia, que va participar en el projecte ROS-Industrial quality-assured robot programari components, que es va dur a terme de 2017 a 2020 per al desenvolupament d’un programari d’intel·ligència artificial per a la indústria europea, amb una ajuda de 210.900 euros. ABB Suècia, juntament amb la filial italiana de la companyia, forma part juntament amb 194 centres de recerca, universitats i empreses més en un dels projectes insígnia del programa, que compta amb un pressupost de 150 milions d’euros. El projecte, orientat a estudiar les aplicacions comercials i industrials del grafè i que s’allargarà fins a 2023, ha dotat a ABB AB Sweden i ABB SPA Italy amb una ajuda de 673.500 euros. També destaca, entre altres, el projecte Atlantic Testing Platform for Maritime Robotics: New Frontiers for Inspection and Maintenance of Offshore Energy Infrastructures, que ha reportat a les filials finlandesa, polonesa i holandesa de ABB més de 600.000 euros en total.

 

En l’àmbit de l’Estat Espanyol, al febrer de 2022, a ABB Espanya se li va adjudicar un contracte de 70 milions d’euros per a subministrar equips de tracció d’alta eficiència energètica i bateries d’ions de liti a 59 trens de Rodalies de doble pis de Renfe.

D’altra banda, ABB també manté contractes amb el ministeri de Defensa i l’exèrcit espanyol, l’últim dels quals va ser un estudi de viabilitat i integració de nous propulsors en vaixell Juan Carlos I per un import de 171.000 euros, al novembre de 2020. Durant l’exercici de 2020, ABB España va patrocinar les activitats del 250 aniversari del Cos d’Enginyers de l’Armada amb 4.700 euros.

Així mateix, l’empresa ha dut a terme projectes per al ministeri de Defensa britànic.

 

Accionistes principals

La companyia inversora Investor AB posseeix el 12,9% de les accions, mentre que el segon major inversor és el fons estatunidenc Capital Group, una de les gestores de fons de pensions més grans del món, que al març de 2021 va ampliar les seves accions en ABB fins al 5.05% que posseeix en l’actualitat, superant el 4.89% del major fons d’inversió activista europeu, el suec Cevian Capital, un tipus d’inversora que adquireix una participació considerable (més del 5% als Estats Units i superior al 3% a Europa) d’una companyia per a pressionar al consell directiu i aconseguir que es duguin a terme canvis dins de l’empresa.Ciutat/Pais

Suissa

Nombre Empleats

L’empresa posseeix una plantilla de més de 147.000 empleats repartits en més de 100 països. La seva facturació en 2021 va ser de 28,9 milers de milions de dòlars a nivell global, mentre que a Espanya va facturar 495 milions d’euros aquest mateix any. Cotitza en les borses de Zuric (ABBN VX), Estocolm (ABB) i Nova York (ABB).

Dades econòmiques

La facturació d’ABB en 2021 va ser de 28,9 milers de milions de dòlars a nivell global, mentre que a Espanya va facturar 495 milions d’euros aquest mateix any. Cotitza en les borses de Zuric (ABBN VX), Estocolm (ABB) i Nova York (ABB).

Països amb presència

Espanya, Israel, Marroc


Si és a Espanya especificar ciutat

Madrid, Móstoles, Trapagaran, Oiartzun i Sant Quirze del Vallès

Si és a Espanya especificar ciutat (Detall)

En l’Estat Espanyol, ABB està representada majoritàriament per la societat Endreça Brown Boveri, S.A, més coneguda com ABB España, amb una facturació de 410,4 milions d’euros en 2020 i una plantilla de 1.376 persones repartides en 5 centres de producció, situats a Madrid, Móstoles, Trapagaran, Oiartzun i Sant Quirze del Vallès, a més de 18 oficines, centres de servei i delegacions comercials repartides per l’Estat. Aquests centres es dediquen majoritàriament a l’electrificació de la indústria, les infraestructures i el transport, la integració de les energies renovables; i la distribució intel·ligent i emmagatzematge d’energia. Precisament, part de la divisió Power Grids que ABB va vendre a Hitachi en 2019 i que estava implicada en el projecte dut a terme en els Territoris Ocupats, operava en les plantes que la companyia té a Còrdova, Saragossa i Bilbao.

Casos de Violacions de DDHH vinculats amb l`empresa (Detall)

  • Especialment rellevant és la filial que el grup té al Marroc, amb seus a Casablanca i Agadir. La companyia compta al país amb una plantilla de 50 persones. ABB va guanyar en 2017 un contracte de 16 milions de dòlars per a la construcció d’una subestació híbrida per al parc eòlic de Aftissat, prop de Bojador, en els Territoris Ocupats del Sàhara Occidental, operatiu des de finals de 2018.
  • En 2017 va ser acusada per l’organització palestina Who Profits d’haver proporcionat infraestructura al camp d’energia solar situat en l’assentament colon de Kalia, a la Cisjordània ocupada, a més d’en els camps solars del desert del Negev, i d’invertir en diverses empreses israelianes.
  • A l’octubre de 2021, ABB va anunciar que havia comandat la integració d’un sistema de control estable, segur i escalable per a un dels majors centres de dades d’Orient Mitjà, situat en un dels majors assentaments il·legals en Cisjordánia: Modi’in.
  • A més de la seva activitat controvertida en territoris en disputa, ABB manté relació comercial a Europa amb algunes de les majors empreses de la indústria militar en el continent, com Dassault Systèmes, Safran, Fincantieri o Rheinmetall, a més d’amb exèrcits com l’espanyol i el britànic.

Casos de Violacions de DDHH vinculats amb l'empresa (Font)

(1) http://www.odhe.cat/es/abb-asea-brown-bo...
X