Lydec és l’empresa encarregada de la distribució d’aigua i electricitat i el sanejament públic a l’àrea metropolitana de la ciutat de Casablanca, al Marroc. L’abril de 1997, el govern del Marroc va lliurar la concessió d’aquestes funcions per un termini de 30 anys a un consorci d’empreses privades, sense que hi hagués una licitació competitiva. Aquest consorci es va anomenar Lydec i estava format per les empreses Lyonnaise des Eaux (avui Suez, empresa francesa), Elyo (integrat en Suez), Agbar (empresa espanyola, avui filial de Suez España) i Endesa (empresa espanyola).
En el moment de la concessió, Lydec era un consorci format per les empreses:
-Lyonnaise des Eaux. Avui aquesta empresa és Suez, una companyia francesa dedicada a la gestió de l’aigua i dels residus.
-Elyo, empresa ara integrada dins de Suez
-Agbar, empresa espanyola. La Societat General d’Aigües de Barcelona S.A,, abans empresa dominant del grup Agbar, avui està participada al 100% per Suez España S.L. i integrada al grup Suez.
-Endesa, empresa espanyola que forma part de l’IBEX35 (link a fitxa Emgesa-Enel-Endesa). L’any 2005, Endesa va vendre la seva participació a Lydec i es va retirar del consorci.
La pàgina web de Suez especifica que Casablanca “va optar per una gestió delegada de les seves xarxes de distribució d’aigua potable, sanejament i electricitat, amb la mirada posada en assolir objectius d’alt rendiment. Amb el marc d’un contracte de concessió per 30 anys, Suez va emprendre amb èxit la modernització de les infraestructures de Casablanca, proporcionant serveis que van permetre integrar el creixement i la mirada cap al futur de la ciutat”.
Especifica que a Casablanca s’han implementat xarxes de distribució d’alta qualitat per donar suport al desenvolupament de la ciutat, la qual cosa ha permès estalviar 25 milions de metres cúbics d’aigua a l’any i restablir l’energia en un termini màxim de 10 minuts després d’un tall en el subministrament. No es fa referència als preus, ni a la taxa de cobertura dels serveis d’aigua potable i sanejament a la ciutat, ni tampoc s’especifica una política de responsabilitat social corporativa concreta i aplicable a aquest cas.
(1) https://www.suez.com/en/africa/our-refer...
Els principals accionistes de Lydec són Vigie Groupe (51%) i Vigie 50 AS (48,7%), ambdues filials de Veolia Environment, multinacional francesa dedicada a la gestió de l’aigua, la gestió de residus i els serveis energètics.
L’any 2022, la multinacional francesa Veolia va absorbir les empreses integrades al grup Suez, entre elles la Societat General d’Aigües de Barcelona SA (SGAB, anteriorment Agbar).
La resta de les accions són capital flotant, és a dir, a disposició per la seva comercialització.
Si
Lydec compta amb la Fondation Lydec, que realitza tasques d’educació, sensibilització ambiental i desenvolupament sostenible, així com de “solidaritat de proximitat”. Segons la seva pàgina web, ha posat en marxa de projectes per millorar l’eficiència energètica dels hammams tradicionals o per la renovació de lavabos públics a l’àrea metropolitana de Casablanca, entre altres accions.
(1) http://www.fondationlydec.ma/index.php...
Marroc
Marroc
Si
La privatització de la gestió de l’aigua i l’electricitat va comportar una pujada en el preu de les factures de la població de Casablanca. Lydec va incomplir el nombre de connexions d’aigua que havia anunciat inicialment i que tenen unes taxes prohibitives per la població, especialment la dels barris perifèrics.
El 2014, el Tribunal de Comptes de Casablanca va denunciar la mala gestió de Lydec, amb irregularitats i incompliment dels seus compromisos contractuals. A més, va assenyalar que els habitants més pobres de Casablanca eren també els qui pagaven un preu més car per l’accés a l’aigua, a causa de l’elevat cost de l’aigua a les fonts públiques, que fan servir les persones que no tenen aigua corrent a casa seva.
El desembre de 2022 i degut a les continuades sequeres causades per la crisi climàtica, Lydec va racionar l’aigua dels domicilis de Casablanca als quals presta servei. Al mateix temps, les autoritats locals van prohibir l’ús d’aigua potable pel rec de jardins, així com per la neteja de vehicles o dels carrers.