Naturgy

Compartir



Historia:

Naturgy és una empresa espanyola que es dedica a la comercialització d’electricitat, gas natural i energia solar. La companyia va néixer el 1843 sota el nom de Sociedad Catalana para el Alumbrado por Gas, i va començar a oferir aquest servei a carrers i espais públics de la ciutat de Barcelona. El 1866 va comprar la fàbrica de gas de Sant Andreu de Palomar, i també les de Sevilla i Ferrol. El 1911 va començar a explotar l’energia hidràulica i va construir centrals hidroelèctriques al Pirineu. Un any després va adoptar el nom de Catalana de Gas i Electricitat S.A.

Als anys 60, l’empresa va introduir el gas natural com a forma de calefacció, en substitució del carbó, i el 1965 va constituir-se com a Gas Natural S.A. Als 90 va començar la seva activitat internacional a països com Argentina, Brasil, Mèxic i Colòmbia.

El 2009 es va fusionar amb Unión Fenosa, ampliant la seva activitat a la generació, distribució i comercialització d’electricitat i gas natural. El 2018 va passar a denominar-se Naturgy, amb l’objectiu d’ampliar el seu camp d’acció cap al del gas renovable (hidrogen i biometà).

 

El grup Naturgy està format per:

-Global Power Generation, dedicada a la generació d’electricitat.

-UFD, dedicada al desenvolupament, tecnificació i digitalització de les xarxes elèctriques, així com a la distribució d’energia elèctrica.

-Nedgia, dedicada al desenvolupament, manteniment i operació de les xarxes de distribució de gas.

Política de responsabilitat SC?

Si

La política de responsabilitat social corporativa de Naturgy s’estructura en diferents apartats que comprenen aspectes com la gestió del medi ambient o les mesures de conciliació laboral i familiar a l’Estat espanyol. Respecte de la cadena de subministrament que involucra a altres països, Naturgy diu que promou una gestió “responsable, en especial en les qüestions ambientals, socials i de bon govern, garantint el comportament ètic i els drets humans i laborals, la transparència, l’oportunitat plena i justa, el respecte als interessos de les parts interessades, el respecte al principi de legalitat i les normes internacionals de comportament, i l’enfocament a les necessitats, la integració i la millora contínua”.

Política de responsabilitat SC (Font)

(1) https://www.naturgy.com/sostenibilidad/r...


Accionistes principals

Els accionistes principals de Naturgy són:

-Criteria Caixa (26,7%): fons inversor de Caixabank, amb inversions en els sectors bancari, immobiliari, industrial, de serveis i d’actius financers.

-Rioja (20,7%): societat accionista de Luxemburg.

-GIP (20,6%): Global Infrastructure Partners és una societat de capital inversor estatunidenca, especialitzada en infraestructures d’energia, transport i residus d’aigua.

-Global InfraCo (15%): Plataforma d’Inversió en infraestructures amb seu a Luxemburg.

-Free Float (12,9%): capital flotant, és a dir, accions disponibles per ser negociades.

-Sonatrach (4,1%): empresa estatal d’Algèria dedicada a l’exploració, extracció, transport i refinació d’hidrocarburs.

Fundacions de l'empresa

Si

Fundacions de l'empresa (Detall)

Naturgy compta amb una fundació que assegura que promou diverses iniciatives mediambientals, de voluntariat i acció social i d’educació i divulgació sobre energia. Compta amb un programa de voluntariat i amb un pla per “mitigar la vulnerabilitat energètica”, mitjançant el qual realitza accions de formació i de rehabilitació energètica d’habitatges, en col·laboració amb entitats del tercer sector.



Ciutat/Pais

Espanya

Països amb presència

Algèria, Argentina, Australia, Brasil, Canadà, Costa Rica, Espanya, Estats Units, França, Irlanda, Itàlia, Mexico, Oman, Panamà, Portugal, Puerto Rico, República Dominicana, Xile, Xina, Índia


Casos de Violacions de DDHH vinculats amb l'empresa

Si

Casos de Violacions de DDHH vinculats amb l`empresa (Detall)

Naturgy és la propietària del 49% del gasoducte Medgaz, destinat al transport de gas des d’Algèria (link a fitxa gas-Algèria) fins a Europa. El 51% restant pertany a l’empresa estatal algeriana Sonatrach.

La intervenció en els territoris sense compensació ni consulta prèvia a les poblacions locals a Algèria i la contaminació de les aigües subterrànies són efectes directament atribuïbles a l’acció de les empreses espanyoles que desenvolupen projectes d’extracció de gas, en particular mitjançant la tècnica del fracking.



X