La creació del Centre Català d’Empresa i Drets Humans aprovada al Parlament

Notícia publicada a Catalunya Plural, per Carla Benito el 10/02/2022

Després d’anys de feina i diversos debats al ple, el Parlament de Catalunya ha admès a tràmit la proposta de llei per crear un centre que reguli l’activitat de les empreses en relació als Drets Humans. Entitats parlen d’un dia històric de la lluita de la societat civil

A principis d’octubre de l’any 2020, el Ple del Parlament donava llum verda a la Llei de Creació del Centre d’Empreses i Drets Humans. La proposta de Llei passava el tràmit amb el suport de JuntsxCat, ERC, PSC, Comuns i CUP-CC i l’oposició de Ciutadans i el PP. Aquesta llei, explicaven aleshores entitats que la defensaven, situaria Catalunya a l’avantguarda de les Nacions Unides, on es treballa per a la creació d’un Tractat Vinculant per al control de l’acció de les transnacionals en relació al compliment dels drets humans. El Parlament aleshores ja s’havia posicionat fins a tres cops a favor de la creació d’aquest Centre amb tres resolucions de 2016, 2019 i 2020.

Un any més tard, el juliol de 2021, el Grup Català d’Empresa i Drets Humans, format per Lafede.cat i la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, presentaven el Centre Català d’Empresa i Drets Humans. La creació d’aquest s’aprovava també al Parlament de Catalunya. Es deia aleshores que l’organisme “públic i independent retrà comptes a la societat civil, al Parlament i al Govern de la Generalitat” i servirà per avaluar “l’impacte sobre els Drets Humans que generen les empreses que operen a Catalunya i a l’exterior”.

Ara, a data de 9 de febrer, el Parlament de Catalunya admet a tràmit la proposta de llei sobre la creació del Centre Català d’Empresa i Drets Humans i, per tant, serà ja una realitat que no podrà seguir-se posposant. El debat de totalitat de la Proposició de llei de creació del Centre Català d’Empresa i Drets Humans s’ha realitzat durant el ple de dimecres matí, després de la sessió de control. La Proposició es presentava conjuntament pel PSC-Units, ERC, JxCat, la CUP i ECP després de treballar-ho amb les entitats. Per la seva banda, VOX havia presentat una esmena a la totalitat que només ha comptat amb 19 vots a favor respecte als 111 vots en contra.

El text de la Proposició alertava en l’exposició de motius que “les activitats econòmiques de grans corporacions poden arribar a comportar greus vulneracions de drets humans, especialment en contextos de conflicte”. Per aquesta raó, la proposició crea aquest organisme, que tindrà per finalitat “garantir una acció exterior catalana pública i privada que sigui referent en l’àmbit internacional en el respecte dels drets humans” i que tindrà per funcions prevenir, alertar i investigar amb relació a activitats exteriors d’empreses que puguin incórrer en una possible vulneració dels drets humans i sancionar les que no responguin als seus requeriments o ho facin d’una manera insuficient o inadequada.

En aquest sentit, es pretén que el Centre Català d’Empreses i Drets Humans controli l’acció exterior de les empreses transnacionals que operen a altres països i que tenen estrets vincles amb el territori català. Ara mateix hi ha més de 3.000 empreses catalanes que operen a l’exterior, de forma directa o mitjançant més de 7.500 filials. A banda també es busca que el Centre tingui la capacitat de rebre queixes i denúncies específiques per tal que col·lectius afectats directament per les empreses puguin adreçar-s’hi, i aquest pugui engegar un procés d’investigació i de diàleg. El Centre també impulsarà propostes de regulació i disseny de polítiques públiques, per exemple, en els processos de contractació pública. Com explicaven entitats socials ja fa dos anys: “amb aquesta Llei es preveu que no sigui possible que el Govern contracti a empreses que generen impactes negatius a altres països com és el cas de les empreses del Grup ACS (accionista principal Florentino Pérez), que causen impactes negatius en l’àmbit ambiental, social i econòmic a Guatemala, alhora que també tenen complicitats en zones ocupades a Palestina, entre d’altres”. I és que ja hi ha molta feina feta i avançada en aquest sentit. A la web d’alertadh.org es troben casos d’empreses transnacionals amb vinculació catalana que vulneren els drets humans allà on treballen.

Les entitats de pau, cooperació i Drets Humans que fa anys que treballen per fer realitat aquest centre han celebrat finalment la seva creació i així ho han publicat per xarxes. És el cas de lafede.cat que piulava el què ha passat, què s’aconseguirà i per què és important:

Consulta la noticia a Catalunya Plural

X