Quatre empreses espanyoles construeixen el tramvia de l’apartheid en territori ocupat per Israel

Article complet: El Salto Diario

La basca CAF i la catalana Comsa, juntament amb GMV i TyPSA, lideren dos projectes per a connectar la ciutat vella amb els territoris ocupats de Jerusalem Est. El moviment BDS crida al boicot a aquestes companyies que violen tots els acords internacionals.

CAF és una de les grans empreses basques i el sisè fabricant mundial de material ferroviari. Amb seu en la petita localitat de Beasain, i més de 13.000 treballadors, més de 3.000 d’ells a Guipúscoa, promou l’ús del basc en els centres de treball i en els ambients científics, i inclou entre els seus vuit principis de Responsabilitat Social i Corporativa “el respecte escrupolós dels drets fonamentals” i el “establiment de mesures preventives per a assegurar el compliment estricte de l’ordenament jurídic vigent”.

La multinacional basca CAF lidera la construcció i ampliació de línies de tramvia que connecten la ciutat vella amb els territoris ocupats de Jerusalem Est, assentament il·legals segons l’ONU.

Segons denuncien les organitzacions de solidaritat amb Palestina i el moviment de boicot i desinversions (BDS) contra Israel —que ha inclòs a CAF en els seus llistats—, aquesta xarxa de tramvies forma part de l’estratègia israeliana per a generar infraestructures permanents que facin possible i legitimin per la via dels fets l’ocupació il·legal d’un territori que, segons els acords internacionals, pertany als palestins.

El 27 de setembre de 2023, el gegant català de les infraestructures, Comsa, guanyava un concurs per a construir una altra línia de tramvia, la Blava, que connectarà Jerusalem amb un altre sector dels territoris ocupats, especialment amb Gilo, un dels assentaments il·legals que més han crescut i compta actualment amb 30.000 colons. Altres dues empreses espanyoles participen del projecte —la madrilenya GMV i TyPSA—, en tasques de localització de trens i traçat de les línies.

Article complet: El Salto Diario

X