Israel Chemicals Limited (ICL)

CompartirHistoria:

Israel Chemicals Ltd. (ICL) va ser creada com a empresa pública israeliana l’any 1968 i privatitzada el 1992. Des del 1995 els principals accionistes són Israel Corporation (46%) i PotashCorp Agricultural Society (que controla un 13,82%) la resta d’accions són propietat de diverses institucions. L’Estat d’Israel, a més, manté l’anomenada “acció d’or” d’Israel Corporation, que li permet intervenir de manera decisòria en preses de decisions d’interès especial. Israel Corporation és el major hòlding empresarial d’Israel, controlat pels germans Ofer (Sammy i Yuli Ofer) i també és accionista majoritari de Oil Refineries Ltd. (Grup Bazan) i de Zim Israel Navigation Co. que posa els seus vaixells a la disposició de l’estat d’Israel com a part de l’esforç de seguretat.

ICL és la sisena major empresa de potassa a nivell mundial. L’empresa extreu potassa del Regne Unit, l’estat espanyol i del Mar Mort, dins de les fronteres d’Israel del 1948. A més de la potassa també extreu d’altres minerals com bromí, magnesi, polisulfats, i fosfats. Les mines de l’empresa es troben principalment a Israel, l’estat espanyol, el Regne Unit, la Xina i Brasil, però també als Estats Units d’Amèrica, Namíbia i Etiòpia (fosfats). L’empresa s’especialitza també en el desenvolupament i comercialització de fertilitzants, retardants de flama, solucions industrials i d’altres productes que, com mostra aquest informe, també tenen aplicacions militars.

L’any 1998, ICL (a través de la seva filial Dead Sea Works) va adquirir les empreses estatals Potasas de Llobregat i Súria K i crea Iberpotash S.A. dins de la branca de negoci de ICL Fertilizers. En el cas de Iberpotash o ICL Iberia Súria & Sallent, les principals activitats són l’extracció, tractament i comercialització de sals sòdiques i potàssiques. La matriu ICL té múltiples empreses filials a l’estat espanyol i especial implantació al territori català. Com explica un informe de la Cambra de Comerç de Barcelona, “[é]s d’Israel l’empresa que planteja, a través de la seva filial catalana, un dels plans inversors industrials i logístics privats més ambiciosos dels darrers anys a Catalunya, l’Israel Chemical Ltd.

Iberpotash és actualment ICL Iberia Súria&Sallent. L’empresa ICL va adoptar l’any 2013 un nou pla anomenat ‘the New Step Forward’ o la ‘ONE ICL strategy’ en el que té com a objectiu unificar encara més l’estructura empresarial així com el branding de l’empresa. Això inclou una identificació molt més clara de totes les filials amb l’empresa matriu a nivell extern, però també una reestructuració en la cadena de decisions i d’altres mesures com una intranet integrada per als més de 13.000 treballadors que operen arreu del món.

Grup empresarial

Israel Chemicals Limited Ltd., Israel Corporation (Holding), PotashCorp Agricultural Society

Filials a Catalunya

Filials a Catalunya (Detall)

Israel Chemicals Ltd. (ICL) és la matriu de ICL Iberia.

ICL Iberia disposa de dues mines, situades a la comarca del Bages (Barcelona), una al municipi de Súria (mina d’Cabanasses) i l’altra al municipi de Balsareny (mina de Vilafruns). Instal.lacions industrials als municipis de Súria i Sallent. ICL Iberia Barcelona Port, també anomenada Tramer, és la terminal portuària d’ICl Iberia situada al Port de Barcelona.

Filials a Catalunya (Font)

(1) http://www.icliberia.com/sobre-icl-iberi...


Vincle comercial

Si

Vincle comercial (Detall)

L’empresa ICL Iberia (filial del grup Israel Chemicals Ltd.) ha signat un acord marc amb la Generalitat pel projecte ICL Phoenix de desenvolupament d’infraestructures i activitats de l’empresa a Catalunya, entre les quals la construcció i gestió d’una terminal de càrrega del port de Barcelona.

ICL Iberia és membre de la Fundació Empreses IQS Ramon Llull (20/02/2015). Iberpotash financia des del 2007 la Càtedra de Mineria Sostenible de l’UPC a Manresa, a més de proporcionar places de pràctiques per a estudiants de la Universitat.

ICL ha teixit una xarxa molt important d’implicació i participació en el territori, sobretot al Bages. ICL recolza financerament entitats socials del Bages com Ampans, Associació del Voluntariat de Súria o Sellent Asprodis. ICL també participa en la programació del teatre Kursaal de Manresa, patrocina l’equip de basquetbol de Manresa, el Parc Geològic Geoparc, ha col·laborat en la creació de l’entitat de promoció turística Bages Impuls, la Fundació Cardona Històrica. Com la pròpia empresa indica, Iberpotash “col·labora en activitats tradicionals com les festes majors dels municipis, la Transèquia, o la Fira Mediterrània de Manresa”.

Vincle comercial (Font)

(1) http://www.odhe.cat/icl-iberia/...


Política de responsabilitat SC?

Si

Com a part de l’estratègia de responsabilitat social corporativa, ICL Iberia Súria&Sallent col·labora amb universitats, centres tecnològics, associacions empresarials, associacions sectorials, plataformes tecnològiques europees, entitats culturals i esportives de rellevància a la comarca en la qual desenvolupa l’activitat, i entitats que treballen amb el tercer sector o amb grups desafavorits, i fa aportacions periòdiques als municipis on desenvolupa l’activitat.

Política de responsabilitat SC (Font)

(1) http://www.icliberia.com/comunitat/colab...


Accionistes principals

El principal accionista d’ICL (matriu d’ICL Iberia) és Israel Corporation (45.86%). El 54.14% de d’accions són propietat de diverses institucions. L’Estat d’Israel, a més, manté l’anomenada “acció d’or” d’Israel Corporation. Israel Corporation és el major hòlding empresarial d’Israel, controlat pels germans Ofer (Sammy i Yuli Ofer) i també és accionista majoritari de Oil Refineries Ltd. (Grup Bazan) i de Zim Israel Navigation Co.

Accionistes principals (Font)

(1) https://www.icl-group.com/investors/majo...


Fundacions de l'empresa

Si

Fundacions de l'empresa (Detall)

ICL Iberia és membre de la Fundació Empreses IQS Ramon Llull (20/02/2015).

Fundacions de l'empresa (Font)

(1) http://www.icliberia.com/comunitat/activ...
Ciutat/Pais

Israel

Empleats

13.000

Nombre empleats (Font)

https://www.icl-group.com/about-icl/icl-corporate-profile/

Països amb presència

Brasil, Espanya, Estats Units, Etiopía, Israel, Namibia, Regne unit, Xina


Si és a Espanya especificar ciutat

Súria

Si és a Espanya especificar ciutat (Detall)

Israel Chemicals Ltd. (ICL) és matriu de l’empresa ICL Iberia Súria&Sallent, l’única empresa productora de sals potàssiques a Espanya. Es dedica a la seva extracció, al seu tractament i a la seva comercialització. La seu central a Espanya es troba a Súria (Barcelona) i compta amb una plantilla de 1.100 treballadors.

Si és a Espanya especificar ciutat (Font)

http://www.icliberia.com/sobre-icl-iberia/subsidiaries/icl-suria-sallent/

Casos de Violacions de DDHH vinculats amb l'empresa

Si

Casos de Violacions de DDHH vinculats amb l`empresa (Detall)X