Enginyeria Sense Fronteres (ESF) denuncia les vulneracions comeses per Repsol a l’Equador.

Enginyeria Sense Fronteres (ESF) acaba de publicar al web AlertaDH el cas del vessament de cru comès per Repsol YPF el 2008 al Bloc 16, en ple Parc Nacional de Yasuní (província d’Orellana, a l’Equador). Aquest vessament va tenir afectacions tant per a l’entorn natural com per a les comunitats locals, el poble Waorani. Mesos després del vessament, Repsol encara no havia emprès les mesures de remediació i reparació necessàries i això va tenir un impacte incalculable en l’ecosistema i en la forma de vida i la salut d’aquesta comunitat, que porta generacions vivint en harmonia amb el seu entorn.

La fitxa del cas també analitza la vinculació de les administracions catalanes i de la UPC amb l’empresa responsable de la vulneració dels drets humans, Repsol, amb la seu a Madrid.

Explotacions petrolíferes que amenacen la Amazonía

Aquesta publicació és fruit d’una col·laboració entre Enginyeria Sense Fronteres (ESF) i un projecte d’aprenentatge i servei comunitari (ApSC) amb estudiants del Màster Universitari en Ciència i Tecnologia de la Sostenibilitat, de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), a través de l’asignatura d’Investigació-Acció.

Enginyeria Sense Fronteres (ESF) és una entitat vinculada a l’actual procés legislatiu que pretén culminar amb la creació del Centre Català d’Empresa i Drets Humans, un ens públic i independent que pugui tractar casos com el de Repsol i fer l’oportuna tasca d’incidència i denúncia.

A banda de la fitxa de Repsol, en el marc de la col·laboració d’ESF amb el Màster Universitari en Ciència i Tecnologia de la Sostenibilitat, de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), els estudiants van elaborar un breu informe amb el rol que podria tenir Centre Català d’Empresa i Drets Humans en casos com el de Repsol. El projecte va culminar amb la participació de quatre alumnes a una de les trobades periòdiques del Grup Català d’empresa i drets humans per exposar els resultats de la seva investigació i les seves conclusions i valoracions.

X