Vàrem començar a caminar el novembre de 2014 amb la idea de fer incidència en les institucions catalanes perquè apliquessin la coherència de polítiques públiques tal com els obliga la Llei catalana de Cooperació i la Llei d’Acció Exterior.
Què volem?
La creació d’un centre públic que garanteixi que tota empresa que opera a Catalunya i/o presta serveis a qualsevol administració pública catalana compleixi escrupulosament amb el respecte dels drets humans, tant al territori català com a l’exterior.
Entre les funcions d’aquest centre públic estaria el poder rebre i contrastar denúncies de comunitats afectades per empreses presents a Catalunya, de manera que si aquest Centre emetés un informe que validés qualsevol tipus de violació en l’àmbit dels drets humans no pogués operar més en territori català fins haver reparat les vulneracions dutes a terme i haver canviat les seves polítiques internes per tal d’evitar possibles futures vulneracions de drets.
Com pots contactar amb nosaltres?
Si vols posar-te en contacte amb nosaltres ho pots fer enviant-nos un correu a: alertadh@lafede.cat
FAQS
Per què volem un centre d’empresa i drets humans? Sabem que la vulneració de drets per part d’empreses transnacionals és sistemàtica arreu del món (en tenim alguns exemples al web d’Alerta DH). Actualment no existeix cap mecanisme que vetlli perquè les empreses compleixin amb el respecte dels drets humans més enllà de les nostres fronteres.
Què es pretèn aconseguir amb aquest centre? Volemque totes les empreses que operen a Catalunya i/o presten serveis a qualsevol administració pública catalana compleixin escrupulosament amb el respecte dels drets humans, tant al territori català com a l’exterior.
Com funcionarà? Es pretén que aquest Centre tingui la capacitat de rebre queixes i denúncies específiques per tal que col·lectius afectats directament per les empreses puguin adreçar-s’hi, i aquest pugui engegar un procés d’investigació i de diàleg. A més, es proposa que tingui capacitat sancionadora quan les empreses no facilitin tota la informació requerida per l’administració.
Té previstes altres funcions? Sí. El Centre també impulsarà propostes de regulació i disseny de polítiques públiques, per exemple, en els processos de contractació pública. Una de les seves tasques més importants serà la recerca i seguiment dels casos de vulneració dels drets humans, sobretot en països empobrits.
Recursos
Campanya Global per Reivindicar la Sobirania dels Pobles, Desmantellar el Poder Corporatiu i Posar fi a la Impunitat: https://www.stopcorporateimpunity.org/
“Fondos públicos, negocios privados” (Erika González, Beatriz Casado y Marta Fernández, Informe OMAL nº 22, marzo de 2020, disponible en: http://omal.info/spip.php?article9110)
Bibliografia
Juan Hernández Zubizarreta, Erika González y Pedro Ramiro “Diccionario crítico de empresas transnacionales. Claves para enfrentar el poder de las grandes corporaciones” (2012, Icaria).
Gonzalo Fernández Ortiz de Zárate “Alternativas al poder corporativo. 20 propuestas para una agenda de transición en disputa con las empresas transnacionales” (2016, Icaria)
Pedro Ramiro y Erika González “A dónde va el capitalismo español” (2019, Traficantes de Sueños)
Utilitzem cookies per garantir que us donem la millor experiència al nostre lloc web. Si continueu utilitzant aquest lloc, assumirem que us plau.D'acord